Поетично-музикално СОАРЕ С БАГРЯНА

На 17 юни 2021 г., в четвъртък от 19:00 часа в новото и модерно лофт-пространство за изкуство и срещи PROJECT LAB, което се е приютило в онази очарователна стара част на София до Лъвов мост, ще направим поетично соаре с музика по стихове и писма на голямата ни поетеса Елисавета Багряна.
ИСКРА АНГЕЛОВА е поканила великолепните актриси ЖОРЕТА НИКОЛОВА и СНЕЖИНА ПЕТРОВА, като трите ще прочетат някои от любимите си стихотворения на поетесата.
Разказът за непознатата Багряна ще бъде втъкан в представлението чрез откъси от нейни писма и дневници, а от дистанция ще чуем и гласовете на две съвременни изключителни поетеси – Мария Донева и Камелия Кондова.
30 години след смъртта на гранддамата на българската поезия в нейна чест ще свири и квартет 4TUNES – Цветелина Найденова, Джереми Мартин, Венелин Пиперов и Явор Гайдов ще представят стари градски мелодии и класически произведения, досущ както това се е случвало в началото на XX век в София, на журове и соарета, докато нашите баби са танцували в роклите си, купени от Букурещ след опасно пътешествие с шейна по Дунава или от Париж, Мюнхен и Виена, където са учели те самите или мъжете им. Градът е живеел по друг начин, по улиците му са се водели препирни на тема литература и театър, а Бай Ганьо и Алеко са осъществявали своите битки все още предимно на страниците на едноименната книга. Литературните кръгове са се дуелирали ежеседмично на тепиха на литературните списания, а младата Багряна е озарявала онзи пейзаж с изумителния си, зрял и завладяващ до съвършенство поетичен талант.

Други Предстоящи събития