Събития

Събития

01.03-01.09.2020 г. – Проджект Кафе

Временна изложба на художничката Яна Илиева

От 01.03.2020 г. в изложбена зала „Роял“ и Проджект Кафе може да се насладите на 25 творби на художничката Яна Илиева.
Художничката Яна Илиева работи в сферата на изящното изобразително изкуство с акрилни бои върху платно и върху дърво, като използва смесена техника и има свой неповторим и запомнящ се стил наив. Ярки цветове и топли, приказни мотиви.
Двадесет години авторката създава пейзажи и магически илюстрации с неочаквани въображаеми светове, които носят усещане за радост и щастие на зрителя.
Творчески работи на Яна Илиева има в частни колекции по целия свят. Художничката черпи вдъхновенията си, като посещава вълнуващи дестинации в различни страни, за да запечата с боите си красотата на света.

Изложби

12.02.2020 г. – Проджект Кафе

Четене на хорър разкази

Настана време за поредното четене на Историите! Този път темата е хорър: "Манастирът". Заповядайте при нас, за да чуете девет смразяващи разказа за тъмните кътчета на здания и души:
1. Под леглото - А. Славков
2. Манастирът - Надя Михайлова
3. Зараза - Иво Николов
4. Братството на сянката - Ангел Вълканов
5. Екзорсизъм - Силва Маринова
6. Избягай от манастира - Ив-Ана Драгомирова
7. Тайнственото гущерче - Валентина Игнатова
8. Изкупление - Маргарита Божилова
9. Скалният манастир - Радина Ангелова

четене на разкази

09.10.2019 г. – Проджект Кафе

Четене на фентъзи разкази

Време е да открием сезона на "Истории от някога"! Този път четем фентъзи на тема "Пустинен воин". Какво сме ви приготвили за събитието:

„Вероятно възможни съдби” - Немо Немов
„Гибла” - Сесел Костадинова
„Късметът не е за всеки" - Десислава Сивилова
„Поклонници” - Делян Маринов
„Пясъчен лабиринт” - Поли Ботева
„Свещените камъни” - Алекс Цонков
„Молитва” - Павел Антов
„Отговори” - Мирослав Петров
„Последното изпитание” - Събина Брайчева-Rois
„Кости” - Радина Ангелова

четене на разкази

20-26.07.2019 г. – Проджект Кафе

Международен фестивал 180°

На 20 юли в София започна шестото издание на фестивала-лаборатория за съвременно изкуство 180°. Под условната тема “Форми” фестивалът среща артисти от различни дисциплини и им дава възможност в рамките на седмица да работят заедно, да взаимодействат, да експериментират и да развиват идеите си. Както и досега, 180° отново поставя акцент върху артистичния процес и колаборацията, като гарантира на участниците свобода от предварителни очаквания и правила.
През 2019 г. на 180° гостуват музиканти, композитори, хореографи и танцьори, визуални артисти и режисьори от повече от десет държави. Те представят своите продукции в пространствата на Фабрика 126, Проджект Лаб, Гьоте-институт и Чешкия културен център в седмицата между 20 и 26 юли. Център „Проджект Лаб“ е официалния домакин на фестивала.

фестивали

31.05-02.06.2019 г. – Проджект Кафе

Младежки Джаз фестивал

Скъпи приятели и любители на джаза, от 31 май до 2 юни 2019 г. в София ще проведе второто издание на „Младежки джаз фест София” – национален форум за изява и среща на млади творци, работещи в сферата на джаза и импровизацията.
По време на фестивала се проведоха редица събития, измежду които творческо ателие с известния саксофонист Арнау Гарофе Фарас, коучинг семинари с участието на изявени джаз музиканти и педагози – Даниела Станкова, Борислав Петров, Йордан Владев и Андрей Велков. Специален гост на фестивала беше музикалния критик Владимир Гаджев, който представи най-новата си книга „Артистът не е самотен остров” – монография за Милчо Левиев.

фестивали

11.05.2019 г. – Проджект Кафе

Лична среща с Мисис България 2017 – Ирина Белчева

На 11.05.2019г., в ProjectCafé се състоя една лична среща с Ирина Белчева – Човек, Майка, Съпруга, Общественик и Мисис България Свят 2017г. Тя направи откровен автобиографичен разказ за нейната история, лична мотивация, дългия път до короната и световните подиуми.
Тя е красива, умна и успяла, „Бизнес Дама на Света” за 2018 г. , енергиен експерт, главен експерт в Министерство на енергериката. Има две магистратури. Завършила е специалност „Електроенергетика и Електрообзавеждане” в Техническия университет и Бизнес администрация.
Събитието бе водено от големия български актьор и кръстник на Ирина Белчева, Георги Иванов. Той е познат на широката публика с участието си в редица филми, сериали и театрални постановки.

срещи

09.05.2019 г. – Проджект Кафе

Руска вечер с приятели

Нещо по различно! Нещо нетипично!

Една интересна руска вечер с ангелския глас на Жени Станева – Петрова.

Имаше песни, танци, традиционна руска храна и много усмивки.

Всеки от гостите показа невероятни артистични умения, а забавлението, доброто настроение и прекрасните спомени ще ги пазим дълго… може би до есента, когато група „Грамофон“ ще бъдат наши гости.

тематични вечери

30.04.2019 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Уки – Уки Япония – ден на Японското изкуство в Проджект Лаб

На 30.04.2019 г., Проджект Лаб бе домакин на почитатели на далекоизточна култура в една „уки-уки“ вечер, с преживявания от Страната на изгряващото слънце такава, каквато е – модерна, но и наситена с много дух и традиция.
„Уки уки” е чувството, когато човек подарява внимание и обич, когато дарява с радост и с усмивка другия. Усещането за отърсване от страха и съмненията, когато поднасяш своята лекота в сърцето и ти я върнат, за да я дариш на друг. То е да предаваш това усещане на близки и непознати и те да ти го връщат. То е да се рееш в облаците, да си над страха и страданието, да летиш с усещане, че някой те харесва, че те обича и ти, като щафета да го върнеш на него и на всички около теб. Това усещане е “уки-уки“.

тематични вечери

21.04.2019 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Концерт на младите певци и пианисти

Един музикален ден с младите певци и пианисти от музикално студио „Арт Либитум“. Днес бе най-пролетния и най-музикален ден в Проджект Лаб.
11:00 – 13:00 часа бяха най-малките музиканти, които показаха първите си успехи
13:00 -16:00 часа бяха каките и батковците, които показаха майсторство и завидни музикални постижения.
16:00 -18:00 часа „забиваха“ групите, които предизвикаха пълен фурор сред гостите на събитието.
На 31.05.2019 г. заедно с музикално студио “Art Libitum”, Проджект Лаб е домакин на Първият международен младежки джаз фестивал.

концерти

20.04.2019 г. – Проджект Кафе

Под знака на Фортуна – София

На 20.04.2019 г., Дамски писателски клуб „Фортуна“ представи първия си клубен сборник с разкази „Под знака на Фортуна“.
„Под знака на Фортуна“ е първата обща книга, в която дамите събират творби, представителни за творчеството си. Това прави книгата многостранно текстово поле, което показва разнородното, но неповторимо женско писане.
ДПК „Фортуна“ е основан през 2016 г., а в момента членовете на клуба са 17: от Русе, София, Бургас, Провадия, Ямбол, Малта. Седалището е в Русе – градът на свободния дух.
Сборникът е издаден с подкрепа на г-н Петьо Русинов и издателство „ИвиПет“ София и Книжарница SmartReading, за което всички „фортуни“ им благодарят горещо!

представяния на книги

19.04.2019 г. – Проджект Кафе

40 творби в самостоятелна изложба на Вера Пенева

На 19 април 2019 г. от 19:00 часа, по покана на Project Lab, София – Вера Пенева открива XII-та си самостоятелна изложба. Събитието е част от кампанията „Изкуство с кауза“ в подкрепа на деца с увреждания и се организира със съдействието на винарска изба „Катаржина Eстейт“. Изложбата откри изкуствоведът Румена Калчева, а специален гост на събитието бе джаз примата Камелия Тодорова.

Живи, цветни, светли, творбите на Вера Пенева носят чувства и преживявания сякаш от един друг свят, много по-добър, винаги добър, в който всеки и всичко има своето уникално място и едновременно с това прелива и се слива с всичко наоколо, създавайки нещо много по-голямо и значимо от сбора на отделните му части. 43-те платна имат своите имена грижливо подбирани от автора – “Неизпратено писмо“ или „Не е измислица морето“ по Христо Фотев, са само част от подсказките на художничката.
Във вечерта на откриването на изложбата, Вера Пенева заедно със свои колеги, известни български художници, нарисуваха пред публиката общо платно в подкрепа на кампанията „Изкуство с кауза“. Уникалната картина, сътворена от майсторите на четката и подписана от всеки един от тях, ще бъде предложена на търг, а събраните средства дарени на малката Еля Шайдинова.

изложби

17.04.2019 г. – Проджект Кафе

Калина Влади представя „Бодлива нежност“ и „Пулсиращи рими“

На 17 април 2019 г. от 19:00 часа в ProjectCafé бяха представени книгите на Калина-Влади – „Бодлива нежност“ – поезия и „Пулсиращи рими“ – лирика и “ Крехко равновесие“ – проза!
Стихове, импресии и музикални изпълнения оставиха без дъх публиката. Непринуденият диалог между авторката и почитателите и допринесоха за неповторимата интимност и топлина на проявата. „Крехко равновесие“ е неподправеното усещане за живота и света, природата, претворени в красиви импресии. Творбите разкриват философките възгледи на Калина Влади и докосват най-съкровените струни от душата на читателите.
Но най-щастливото в този оригинален празник на духа бяха обичта и признанието, които почитателите на Калина и поднесоха с пълни шепи…

представяния на книги

12.04.2019 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Изложба-спектакъл по мотиви от приказките на Татяна Димитрова

Събитието бе организирано в памет на Татяна Димитрова и е реализация на неин проект за изложба от творби на приятелски кръг от художници, вдъхновени от приказките ѝ.
Спектакълът бе дело на Ателие за традиции и фолклор „Еподе“ и приятели с изпълнения на жива авторска музика.
Това прекрасно творение на Николай Табаков е неговата „илюстрация“ по приказката „Кривото и правото дърво“ на Татяна Димитрова. Най-прекрасният начин да се пресъздаде светлината и топлината от измерението на Дома, което бе ключово за приказките на нашата приятелка! Благодарим му за уникалният начин, по който участва!

изложби/спектакли

09.04.2019 г. – Проджект Кафе

Пиратско четене и дискусия – Истории от някога

Истории от някога се случва по идея и организация на Николай Николов-Козия. Автор е на книги-игри, разкази в сборници с нова българска литература, статии в сайтове и вестници.
Новата тема на Истории от някога бе „Пирати“. Този вторник чухме следните творби:
„Да яхнеш метлата” – Стефан Стефанов
„Кашчей Безсмъртни става пират” – Надя Михайлова
„Пътешествието на „Пътят на Пророка“ – Ив-Ана Драгомирова
„Сделката” – Ангел Вълканов
„Лесна плячка” – Радина Ангелова

четене на разкази

04.04.2019 г. – Проджект Кафе

Изложба ,,Подари усмивка''

Project cafe и Lillya Tomova представят благотворителна изложба ,,Подари Усмивка'', с цел събиране средства за Фондация „Усмивка за Африка”, която е създадена да помага на децата от страните в Африка - там, където децата са в най-голям риск и лишения, където най-малката помощ и протегната ръка са наистина добре дошли.

Благодарността и радостта са най-големи там, където ще чуете искреното "Please, Thank you!".

По време на изложбата можете да закупите картини, сътворени от енергията и таланта на Лилия Томова. Приходите ще бъдат предоставени на Фондация "Усмивка за Африка".

изложби

26.03.2019 г. – Проджект Кафе

Лирика с благотворителна кауза

Животът ни е пъзел. Понякога прекрасен…нареден. Понякога ужасен…разпръснат на парчета.
Любовта е пъзел. Споделена – окрилява. Неприета – смазва.
Дали Благотворителността е пъзел … и дали е Любов ?!?
В търсенето на отговорите на тези въпроси се впуснаха – Даниел Делибашев, Георги Трайков и Венета Атанасова – три различни свята … обединени от една обща кауза. Дали ги откриха ?!?
На 26.03.2019 г., гостите на ProjectCafé имаха възможност да се докоснат до „рожбата“ на тези три големи сърца – Благотворителната лирична стихосбирка „Любовта е пъзел“.

Набраните средства (850,00 лв.) бяха предоставени на Фондация Усмивка за Африка/ Smile for Africa foundation.

представяния на книги

27.02.2019 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Дили Бозаджиева – Изложба-арт-спектакъл „Касотата на традицията оживява“

Арт – дизайнерът Дили Бозаджиева представя новата си вдъхновяваща изложба от уникални картини, изработени от мериносова вълна. Прецизната ръка на Дили пресъздава изяществото на българският фолклор чрез ярките багри на деликатната тъкан.
Дили представи своите нови произведения в атрактивен спектакъл с помощта на съмишленици и приятели, на който зрителите се насладиха на „живи“ картини и автентична музика.
Спектакълът се реализира със съдействието на: Project Lab; автентичните носии бяха любезно предоставени от ТФ „Български огън“ е Ансамбъл „Българе; музикантите Светльо (гайда) и Теодора (певица) от НФА „Филип Кутев“; малките певици от Школата на Мими Иванова и Развигор Попов; специален гост Ралица Ковачева-Бежан.

изложби/арт-спектакли

21.02.2019 г. – ProjectCafe

„Нещата, които си струват“ – разкрива Явор Перфенов, автор влюбен в белия лист и клавишите

Той е горнооряховски творец. Казва се Явор Перфанов. Преди броени дни издаде своята втора книга – „Нещата, които си струват”. Кръстил я е на един от разказите в нея.
„Нещата, които си струват са безценни. Не струват пари, не се продават, не се купуват някъде. Не ги виждаме, понякога дори ги и пропускаме. Хората търсим това, което е преходно, работим, покриваме си разходите, после усещаме празнота, защото виждаме, че зад няма нищо. Топлината, която чувстваме, когато се влюбим, усмивката на любим човек, прегръдката, това са нещата които си струват”, казва Перфанов.
В книгата авторът показва чувствата и ежедневието на обикновения човек. В късите разкази е събрал своите наблюдения за силата на човека да живее с това, което му поднася животът и за доброто, за което си струва да се живее.
Книгата е сборник от 27 къси разказа. Героите са обикновени хора, чието ежедневие споделя всеки човек.

представяния на книги

14.02.2019 г. – ProjectCafe

XII = XIV Любов (НЕ) Е

В деня на влюбените и на виното издателство „Библиотека България” предлага празник със стиховете на обичани поети. Уловката е във наслова на събитието – „XII = XIV Любов (НЕ) Е“.

Умишлено са намерени всички сакрални и неоспорими дузини – 12 планети в Слънчевата система, 12 месеца в годината, 12 Христови апостоли, 12 чакри, 12 лунни фази, 12 нишки в ДНК, 12 ръба в един куб, 12 подвига на Херкулес и още, и още, чак до „12 разгневени мъже” на Сидни Лъмет и „12 маймуни” с Брус Уилис и Брад Пит.

Така се ражда идеята 12 поети да прочетат свои стихове за любовта, опитвайки се да кажат какво Е и какво НЕ Е тя.

четене на стихове

31.01.2019 г. – ProjectCafe

„Коренът е цвете“ – завладяващо поетично завръщане на Христина Гутева

Ако се питате каква е връзката между живите хора и смъртта на цветята, веднага бих отговорил така: „След всяка изгубена любов остава още повече любов.“ Точно затова разказва авторката на „Коренът е цвете“ – история, в която всяка фигура е поне една безпределност. А ако ти откриеш своята, значи четеш за любовта, която не си забравил.“
– Симеон Аспарухов – издател и управител на Издателство „Библиотека България“

представяния на книги

15.01.2019 г. – ProjectCafe

Четене на разкази по тема - Омагьосаната гора

Настана време за новото издание на Истории от някога! Четиринадесет разказа, надъхани автори и цели трима дебютанта в Историите ? Какво ще се чете във вторник:
1. „Щастливеца Асен” – Валентина Игнатова
2. „Дървото на живота” – Полина Ботева
3. „Тайната градина” – Силва Маринова
4. „Хорото на елфите” – А. В. Торът
5. „Охтариел, дъщерята на ловеца” – Ангел Вълканов
6. „Метаморфоза или Еволюционното отмъщение на дървото” – Ив-Ана Драгомирова
7. „Beщицa” – Сесил Костадинова
8. „Клетката” – Иво Николов
9. „Цената на сделката” – А. Славков
10. „Двуглавата ламя от Тъмната гора” – Надя Михайлова
11. „Гневът на самодивата” – Яна Мицева
12. „Вещери” – Колийн Ливингстън
13. „Гората на плодородието” – Алекс Цонков
14. „Пътешествие към центъра на Гората” - Петьо Върбанов
Този път ще гласувате за трима от авторите, които са ви харесали най-много. Очакваме ви... и не закъснявайте!

четене на разкази

11.12.2018 г. – ProjectCafe

Четене на фантастични разкази

Настана време за поредното четене на разкази от инициативата Истории от някога. Този път ви каним да чуете разкази по фантастична тема: "Там, където няма хора".

Както винаги, авторите ще прочетат сами своите творби пред вас, а вие можете да се насладите и на вкусните напитки и блюда на нашите домакини от ProjectCafé.

четене на разкази

09.12.2018 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Концерт на възпитаниците на Център за изкуства „Art Libitum“

В този слънчев Декемврийски ден, талантливите малки певци и пианисти на Център за изкуства „Art Libitum“, дариха безброй усмивки на своя дебютен концерт. Със своите изпълнения младите дарования очароваха публиката. Децата представиха разнообразен репертоар, включващ произведения от български и чужди композитори. Малките пианисти показаха талант и усърдие в усвояването на клавирното изкуство, за което получиха заслужени аплодисменти от публиката.

концерти

08.12.2018 г. – ProjectCafe

Надежда Тошкова с дебютната й стихосбирка „Голи Очи“

Тя се нарича Надежда Тошкова и пише прекрасна поезия. Надежда е родена на 01.08.1974г. във Велинград. Понастоящем живее и работи в Италия, но не губи любовта към българския език и не спира да създава красиви и разпознаваеми текстове.
Когато съблечеш очите си, в тях остава само истината за всичко преживяно. Гола. Оставила на показ раните си и следите от щастие. Съблякла мълчанието, за да нарисува голотата си с думи. Думи, с които правиш любов. За да родиш поезия. Чиста, безкомпромисна, зряла, красива и искрена.
„Поезията е поща без отговор.” Но вие вече сте получили писмото. Съблечете очите си!

представяния на книги

29.11.2018 г. – ProjectCafe

Ива Спиридонова и нейната втора стихосбирка „Детайли“

Ива Спиридонова е родена на 10.01.1979 г. в гр. Кюстендил. Завършва средното си образование в родния си град, възпитаник е на Езикова Гимназия „Д-р Петър Берон”, профил английски език. Владее свободно английски език, ползва руски, сърбохърватски и италиански език. Понастоящем се занимава с външна търговия, преподава езици, работи с деца, пише поезия и критика, редактира и рецензира книги.
„Всичко, заключено зад тези корици, остава между нас. Това ще бъде нашата тайна, за която ще си позволяваме да говорим само с най-близки и доверени човеци. Да, човеци. Неслучайно назовавам тях, защото само те могат да си позволят да се отдадат на преживяването, което донасят мислите из тези страници. Страници-странници.“
– Симеон Аспарухов – редактор

представяния на книги

17.11.2018 г. – зала „Роял“

Нощ на театрите с едноактовата постановка „Мечка“ на А.П. Чехов

Център „Проджект Лаб“ беше новата звездна локация в Нощта на театрите. Нямхме червен килим, но на 17 ноември 2018 г., от 19:00 ч., в акцентираната в червено зала „Роял” публиката се наслади на високостойностен театър с едноактната комедия на A. П. Чехов „Мечка”.
Какво се случва, когато се срещнат недодялан господин, груб като мечка и млада вдовица, решила да прекара остатъка от живота си в уединение? На него му трябват пари, а никой от длъжниците му не е платил. Последна надежда остава вдовицата на вече покоен, нелоялен длъжник. Тя обаче не е в настроение да се занимава с парични въпроси. Конфликтът между двамата е на живот и смърт. Развръзката е неочаквана и за самите тях!
На сцената бяха актьорите от Сдружение за сценично изкуство „Атитюд” Веселин Отонов и Нена Неве. Режисьор на постановката е Невена Фетваджиева.

театрални постановки

13.11.2018 г. – ProjectCafe

Четене на Хелоуински разкази

Хелоуин отмина, ама ние не сме
Има да довършваме четене – остават осем разказа, които ще ви представим на 13-и ноември. И най-хубавото е, че сме на чисто ново, супер яко място!
Заповядайте другия вторник от 19:30 часа в ProjectCafé на бул. "Мария Луиза" № 58 (точно преди Лъвов мост), етаж 2.
Припомняме и какво ще четем:
1. „Нощта на пакостите” - Явор Цанев
2. „Жертвите да не се погребват” - Елена Павлова
3. „Не е добър ден” - Валентин Попов
4. „Хонда за Хелоуин” - Надя Михайлова
5. „На Хелоуин се стъмва рано” - Дамян Д. Рейнов
6. „На Хелоуин се стъмва рано” - Деси Грамадникова
7. „На гости при мама” - Снежана Станчева
8. „Ваксина против страх” - Радина Ангелова

четене на разкази

06.11.2018 г. – ProjectCafe

„Уловени мигове от близо и далеч“ – българските места през погледа на Даниел Пангев

Човекът е човек тогава, когато е на път“ е написал Пеньо Пенев, а известният наш историк проф. Йордан Иванов обикаля цялата област Македония, описвайки всяко българско кътче в своя труд „Български старини из Македония“. Следвайки максимата на първия и продължавайки делото на втория, през последните 10 години писателят Даниел Пангев посещава редица държави в търсене на българските места. „Уловени мигове от близо и далеч“ е новата му книга, която пише с много любов и творческо вдъхновение.

Книгата включва над 40 пътеписа, голяма част от които са посветени на българските „места“ извън България. Те са открити и описани по увлекателен начин от автора по време на неговите пътувания в редица държави – Испания, Италия, Румъния, Албания, Света гора (Атон), Македония, Норвегия, Украйна и др.

представяния на книги

01.11.2018 г. – ProjectCafe

Мария Цветкова с дебютната й стихосбирка „Мечта в реалност“

На 01.11.2018г. бе представена първата стихосбирка с лирика на Мария Цветкова. Юрист по образование и професия, но и поет по душа.

В 74 страници са пресъздадени човешки чувства и емоции. Лириката е полет на душата в невидимия вътрешен свят на поета и на читателя.

представяния на книги

25.10.2018 г. – ProjectCafe

Д-р Айча Заралиева с дебютната й стихосбирка „Спомени за рециклиране“

Айча Заралиева е лекар, но и поет. Родена е в Търговище, от години работи и живее в столицата, пише дисертация и престои да стане доктор по медицина. „Спомени за рециклиране“ е последната нейна книга, която вече имаше премиери в Търговище и Шумен.

На 28.10.2018 г. е третата среща на стихосбирката с публиката на Project Lab. Редактори на изданието са Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов, автор на снимката на корицата е Кольо Колев, дизайнът на книгата е дело на Олеся Николова. Стихосбирката е публикувана и разпространявана от Издателство „Библиотека България“.

представяния на книги

28.06.2018 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

„Среща между поколенията“ – авторска изложба на художника Минко Попдимитров

Минко Попдимитров е роден през 1950 г. в София. Завършва средното си образование в Техникума по керамика и стъкло, а през 1978 г. се дипломира във ВИИИ “Николай Павлович”, София, специалност керамика при проф.Венко Колев и проф. Георги Коларов.
Откриването на авторската изложба на художника Минко Попдимитров бе едно от колоритните събития в София на 28.06.2018. В галерията на Проджект Лаб почитатели на съвременното българско изкуство и гости на автора имаха удоволствието да видят най-новите му творби – новаторски с изразните си средства, изненадващи с трактовката на вечните теми за единоборството на светлината и сянката, женското начало, житейската спирала.

представяния на книги

28.06.2018 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Андреа Попдимитрова с дебютната й стихосбирка „Ще се превърна в стих“

Тя е щура, забавна и невероятно зареждаща, а когато не е в небето, опознава нови кътчета. Израснала в артистично семейство и открила необятността на този свят, Андреа Попдимитрова избира да изразява себе си чрез поезията.
Тя е правнучка на небеизвестния писател Емануил Попдимитров, а баща ѝ, Минко Попдимитров е художник, чието дело са илюстрациите към първата ѝ стихосбирка.

Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Изложба „С Любов за тях“

Скъпи приятели, този път кампанията „Изкуство с кауза“ е насочена към най-верните приятели на човека.
В периода 14-30.06.2019 г., се проведе благотворителна изложба, в която се включиха 5 професионални български художника – Роза Енгибарова, Екатерина Стойчева, Йова Гочева, Радка Женова и Ани Стамболиева.
Всички събрани средства (3200,00 лв.) се предоставят на:
– Сдружение „Верен приятел“ на Тони Атанасов – един голям наш приятел;
– Спасителен център „Еремия“;
– Общински приют за безстопанствени животни гр. Севлиево, с най – сърцатия управител – Мария Христова;
– Пламенка Калинкина, която се грижи за над 60 животинки във Враца.

Багодарим на всички, които се включиха, за да покажем любовта си към нашите четириноги приятели!

изложби

Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Изложба на една майка

Тя се казва Боряна – Боко и „рисува“ с плат. Боряна превръща своето хоби в изкуство, което впечатлява със своите цветове и форми. Художничката е възпитаничка Елена Темелкова и Здравко Стойнев и на училището в Дрен. Рисува с плат. Извайва чудно красиви форми, украсява ги с приказни багри и пръска красота около себе си. Смело творческо решение е да посвети публиката в тайнството на раждането на творбите. Боряна направи демонстрация за почитателите си и за онези, които за първи път се докоснаха до изкуството й.

„Изложба на една майка” е част от кампанията „Изкуство с кауза”, на „Проджект лаб”. Със сумата, събрана от продажбата на творбите, Боряна ще финансира рехабилитацията на сина си Христо. Момченцето е част от онези слънчеви деца, страдащи от аутизъм, за чието ежедневие са нужни доста средства.

изложби

Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

40 творби в самостоятелна изложба на Вера Пенева

На 19 април 2019 г. от 19:00 часа, по покана на Project Lab, София – Вера Пенева открива XII-та си самостоятелна изложба. Събитието е част от кампанията „Изкуство с кауза“ в подкрепа на деца с увреждания и се организира със съдействието на винарска изба „Катаржина Eстейт“. Изложбата откри изкуствоведът Румена Калчева, а специален гост на събитието бе джаз примата Камелия Тодорова.

Живи, цветни, светли, творбите на Вера Пенева носят чувства и преживявания сякаш от един друг свят, много по-добър, винаги добър, в който всеки и всичко има своето уникално място и едновременно с това прелива и се слива с всичко наоколо, създавайки нещо много по-голямо и значимо от сбора на отделните му части. 43-те платна имат своите имена грижливо подбирани от автора – “Неизпратено писмо“ или „Не е измислица морето“ по Христо Фотев, са само част от подсказките на художничката.
Във вечерта на откриването на изложбата, Вера Пенева заедно със свои колеги, известни български художници, нарисуваха пред публиката общо платно в подкрепа на кампанията „Изкуство с кауза“. Уникалната картина, сътворена от майсторите на четката и подписана от всеки един от тях, ще бъде предложена на търг, а събраните средства дарени на малката Еля Шайдинова.

изложби

Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Лирика с благотворителна кауза

Животът ни е пъзел. Понякога прекрасен…нареден. Понякога ужасен…разпръснат на парчета.
Любовта е пъзел. Споделена – окрилява. Неприета – смазва.
Дали Благотворителността е пъзел … и дали е Любов ?!?
В търсенето на отговорите на тези въпроси се впуснаха – Даниел Делибашев, Георги Трайков и Венета Атанасова – три различни свята … обединени от една обща кауза. Дали ги откриха ?!?
На 26.03.2019 г., гостите на ProjectCafé имаха възможност да се докоснат до „рожбата“ на тези три големи сърца – Благотворителната лирична стихосбирка „Любовта е пъзел“.

Набраните средства (850,00 лв.) бяха предоставени на Фондация Усмивка за Африка/Smile for Africa foundation.

изложби

Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Благотворителна изложба „Виж тази снимка“

Екитът на Школа за съвременна фотография Photoconcept обедини усилията на фотографи, курсисти и приятели, в подкрепа на кауза, която ще помогне на много хора да преминат малко по-леко едно от най-тежките изпитания в човешкия живот, а именно диагнозата „имате онкологично заболяване“.
Заедно с Project Lab, Photoconcept подкрепя каузата за набиране на средства за закупуване на апаратура за охлаждане на скалпа на пациенти, подложени на химиотерапия. Кампанията е част от националната инициатива на Сдружение „Дара Хелп“.

Дарените средства от проведения благотворителен търг са в размер на 1683,00 лева.

изложби

Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“

Благотворителна изложба живопис „Цветовете на душата ми“

14 непрофесионални художници (Лилия Мавлова, Марияна Ставрева, Мария Зеленкова, Наталия Милева, Валерия Йорданина, Марияна Мирчева, Христина Ангелова, Ваня Нинова, Вася Арнаутска, Донка Костадинова, Анелия Костадинова, Сузи Пехливанова, Веселина Кралева, Мариана Илиева-Мръвкова) се обединяват в благотворителна изложба в подкрепа на пациенти с онкологични заболявания.
Лилия Мавлова, Център „Дара Хелп” и Project Lab се обединиха за реализирането на една дълбоко лична изложба, в която творци непрофесионалисти разкриват цветовете на душата си в картини, сътворени в процеса на тяхното духовно израстване.
Общата кауза, около която се обединяват организатори и участници е набиране на средства за закупуване на апаратура, която позволява по време на химиотерапия, скалпът на пациента да се охлажда, което предотвратява окапването на косата при пациентите с онкологични заболявания.
„Дара Хелп” е център за високопрофесионална грижа с индивидуален подход към всеки пациент с онкологично заболяване и неговите близки с цел постигане на по-добри терапевтични резултати и запазване на качеството на живот на пациента и цялото семейство.
По време на изложбата бяха продадени над 30 творби, а дарените средства са на обща стойност 1500,00 лева.

изложби