New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Екипът на „Проджект Лаб“ вярва в безграничните възможности на вдъхновението и неуморно подкрепя дебютиращи и утвърдени таланти, поели по пътя на изкуството и културата, защото ние знаем, че всеки талант има нужда от изява, а всяко изкуство – от среща с публиката.
Център за образование, наука и култура „Проджект Лаб” предоставя напълно безвъзмездно своите артистични пространства на творци от различни жанрове. Така всеки млад талант получава възможност за дебют пред публика от ценители на изкуството, а вече изявените творци откриват светла, позитивна и стилна среда за представяне на своите нови проекти.
Андреа Попдимитрова с дебютната й стихосбирка „Ще се превърна в стих“
28.06.2018 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“
Тя е щура, забавна и невероятно зареждаща, а когато не е в небето, опознава нови кътчета. Израснала в артистично семейство и открила необятността на този свят, Андреа Попдимитрова избира да изразява себе си чрез поезията.
Тя е правнучка на небеизвестния писател Емануил Попдимитров, а баща ѝ, Минко Попдимитров е художник, чието дело са илюстрациите към първата ѝ стихосбирка.
„Среща между поколенията“ – авторска изложба на художника Минко Попдимитров
28.06.2018 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“
Минко Попдимитров е роден през 1950 г. в София. Завършва средното си образование в Техникума по керамика и стъкло, а през 1978 г. се дипломира във ВИИИ “Николай Павлович”, София, специалност керамика при проф.Венко Колев и проф. Георги Коларов.
Откриването на авторската изложба на художника Минко Попдимитров бе едно от колоритните събития в София на 28.06.2018. В галерията на Проджект Лаб почитатели на съвременното българско изкуство и гости на автора имаха удоволствието да видят най-новите му творби – новаторски с изразните си средства, изненадващи с трактовката на вечните теми за единоборството на светлината и сянката, женското начало, житейската спирала.
Д-р Айча Заралиева с дебютната й стихосбирка „Спомени за рециклиране“
25.10.2018 г. – ProjectCafe
Айча Заралиева е лекар, но и поет. Родена е в Търговище, от години работи и живее в столицата, пише дисертация и престои да стане доктор по медицина. „Спомени за рециклиране“ е последната нейна книга, която вече имаше премиери в Търговище и Шумен.
На 28.10.2018 г. е третата среща на стихосбирката с публиката на Project Lab. Редактори на изданието са Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов, автор на снимката на корицата е Кольо Колев, дизайнът на книгата е дело на Олеся Николова. Стихосбирката е публикувана и разпространявана от Издателство „Библиотека България“.
Мария Цветкова с дебютната й стихосбирка „Мечта в реалност“
01.11.2018 г. – ProjectCafe
На 01.11.2018г. бе представена първата стихосбирка с лирика на Мария Цветкова. Юрист по образование и професия, но и поет по душа.
В 74 страници са пресъздадени човешки чувства и емоции. Лириката е полет на душата в невидимия вътрешен свят на поета и на читателя.
„Уловени мигове от близо и далеч“ – българските места през погледа на Даниел Пангев
06.11.2018 г. – ProjectCafe
„Човекът е човек тогава, когато е на път“ е написал Пеньо Пенев, а известният наш историк проф. Йордан Иванов обикаля цялата област Македония, описвайки всяко българско кътче в своя труд „Български старини из Македония“. Следвайки максимата на първия и продължавайки делото на втория, през последните 10 години писателят  Даниел  Пангев посещава редица държави в търсене на българските места. „Уловени мигове от близо и далеч“ е новата му книга, която пише с много любов и творческо вдъхновение.
Книгата включва над 40 пътеписа, голяма част от които са посветени на българските „места“ извън България. Те са открити и описани по увлекателен начин от автора по време на неговите пътувания в редица държави – Испания, Италия, Румъния, Албания, Света гора (Атон), Македония, Норвегия, Украйна и др.
Нощ на театрите с едноактовата постановка „Мечка“ на А.П. Чехов
17.11.2018 г. – зала „Роял“
Център „Проджект Лаб“ беше новата звездна локация в Нощта на театрите. Нямхме червен килим, но на 17 ноември 2018 г., от 19:00 ч., в акцентираната в червено зала „Роял” публиката се наслади на високостойностен театър с едноактната комедия на A. П. Чехов „Мечка”.
Какво се случва, когато се срещнат недодялан господин, груб като мечка и млада вдовица, решила да прекара остатъка от живота си в уединение? На него му трябват пари, а никой от длъжниците му не е платил. Последна надежда остава вдовицата на вече покоен, нелоялен длъжник. Тя обаче не е в настроение да се занимава с парични въпроси. Конфликтът между двамата е на живот и смърт. Развръзката е неочаквана и за самите тях!
На сцената бяха актьорите от Сдружение за сценично изкуство „Атитюд” Веселин Отонов и Нена Неве. Режисьор на постановката е Невена Фетваджиева.
Ива Спиридонова и нейната втора стихосбирка „Детайли“
29.11.2018 г. – ProjectCafe
Ива Спиридонова е родена на 10.01.1979 г. в гр. Кюстендил. Завършва средното си образование в родния си град, възпитаник е на Езикова Гимназия „Д-р Петър Берон”, профил английски език. Владее свободно английски език, ползва руски, сърбохърватски и италиански език. Понастоящем се занимава с външна търговия, преподава езици, работи с деца, пише поезия и критика, редактира и рецензира книги.
„Всичко, заключено зад тези корици, остава между нас. Това ще бъде нашата тайна, за която ще си позволяваме да говорим само с най-близки и доверени човеци. Да, човеци. Неслучайно назовавам тях, защото само те могат да си позволят да се отдадат на преживяването, което донасят мислите из тези страници. Страници-странници.“
– Симеон Аспарухов – редактор
Надежда Тошкова с дебютната й стихосбирка „Голи Очи“
08.12.2018 г. – ProjectCafe
Тя се нарича Надежда Тошкова и пише прекрасна поезия. Надежда  е родена на 01.08.1974г. във Велинград. Понастоящем живее и работи в Италия, но не губи любовта към българския език и не спира да създава красиви и разпознаваеми текстове.
Когато съблечеш очите си, в тях остава само истината за всичко преживяно. Гола. Оставила на показ раните си и следите от щастие. Съблякла мълчанието, за да нарисува голотата си с думи. Думи, с които правиш любов. За да родиш поезия. Чиста, безкомпромисна, зряла, красива и искрена.
„Поезията е поща без отговор.” Но вие вече сте получили писмото. Съблечете очите си!
Концерт на възпитаниците на Център за изкуства „Art Libitum“
09.12.2018 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“
В този слънчев Декемврийски ден, талантливите малки певци и пианисти на Център за изкуства „Art Libitum“, дариха безброй усмивки на своя дебютен концерт.  Със своите изпълнения младите дарования очароваха публиката. Децата представиха разнообразен репертоар, включващ  произведения от български и чужди композитори. Малките пианисти показаха талант и усърдие в усвояването на клавирното изкуство, за което получиха заслужени  аплодисменти от публиката.
„Коренът е цвете“ – завладяващо поетично завръщане на Христина Гутева
31.01.2019 г. – ProjectCafe
Ако се питате каква е връзката между живите хора и смъртта на цветята, веднага бих отговорил така: „След всяка изгубена любов остава още повече любов.“ Точно затова разказва авторката на „Коренът е цвете“ – история, в която всяка фигура е поне една безпределност. А ако ти откриеш своята, значи четеш за любовта, която не си забравил.“
– Симеон Аспарухов – издател и управител на Издателство „Библиотека България“
XII = XIV Любов (НЕ) Е
14.02.2019 г. – ProjectCafe
В деня на влюбените и на виното издателство „Библиотека България” предлага празник със стиховете на обичани поети. Уловката е във наслова на събитието – „XII = XIV Любов (НЕ) Е“. Умишлено са намерени всички сакрални и неоспорими дузини – 12 планети в Слънчевата система, 12 месеца в годината, 12 Христови апостоли, 12 чакри, 12 лунни фази, 12 нишки в ДНК, 12 ръба в един куб, 12 подвига на Херкулес и още, и още, чак до „12 разгневени мъже” на Сидни Лъмет и „12 маймуни” с Брус Уилис и Брад Пит. Така се ражда идеята 12 поети да прочетат свои стихове за любовта, опитвайки се да кажат какво Е и какво НЕ Е тя.
„Нещата, които си струват“ – разкрива Явор Перфенов, автор влюбен в белия лист и клавишите
21.02.2019 г. – ProjectCafe
Той е горнооряховски творец.  Казва се Явор Перфанов. Преди броени дни издаде своята втора книга – „Нещата, които си струват”. Кръстил я е на един от разказите в нея.
„Нещата, които си струват са безценни. Не струват пари, не се продават, не се купуват някъде. Не ги виждаме, понякога дори ги  и пропускаме. Хората търсим това, което е преходно, работим, покриваме си разходите, после усещаме празнота, защото виждаме, че зад няма нищо. Топлината, която чувстваме, когато се влюбим, усмивката на любим човек, прегръдката, това са нещата които си струват”, казва Перфанов.
В книгата авторът  показва чувствата и ежедневието на обикновения човек. В късите разкази е събрал своите наблюдения за силата на човека да живее с това, което му поднася животът и за доброто, за което си струва да се живее.
Книгата е сборник от 27 къси разказа. Героите са обикновени хора, чието ежедневие споделя всеки човек.
Дили Бозаджиева – Изложба-арт-спектакъл „Касотата на традицията оживява“
27.02.2019 г. – Изложбена зала на Център „Проджект Лаб“
Арт – дизайнерът Дили Бозаджиева представя новата си вдъхновяваща изложба от уникални картини, изработени от мериносова вълна. Прецизната ръка на Дили пресъздава изяществото на българският фолклор чрез ярките багри на деликатната тъкан.
Дили представи своите нови произведения в атрактивен спектакъл с помощта на съмишленици и приятели, на който зрителите се насладиха на „живи“ картини и автентична музика.
Спектакълът се реализира със съдействието на: Project Lab; автентичните носии бяха любезно предоставени от ТФ „Български огън“ е Ансамбъл „Българе; музикантите Светльо (гайда) и Теодора (певица) от НФА „Филип Кутев“; малките певици от Школата на Мими Иванова и Развигор Попов; специален гост Ралица Ковачева-Бежан.